Onderzoekers ontdekken een nieuw koraalrif ten zuiden van Tasmanië. De riffen liggen in diepe wateren, waar zelfs duikers niet kunnen komen.

Voor het eerst slagen wetenschappers er in om de rotsige habitats tussen diverse onderwaterbergen in kaart te brengen. Eerder al werd duidelijk dat het gebied diepzeekoralen telt, maar in welke mate was lange tijd onbekend. Tot nu.
Meer dan honderd nieuwe diersoorten werden ontdekt. Bioluminescente inktvissen, vreemde haaien en vissen, kreeften, schelpen en koralen maken allemaal deel uit van deze diepzeehabitat.
Mede omdat de koralen geen zon krijgen, ontwikkelen ze symbiotische relaties met diverse organismen. Onderzoekers zagen hoe kleine zeesterren zich rond de koralen wikkelen, hoe wormen zich in koralen boren, en hoe koralen op schelpen groeien. De koralen halen hun voedsel ook uit de waterkolom.
Het onderzoeksschip Invesigator vaart al geruime tijd nabij en in het Huon en Tasman Fracture natuurgebied. Daar deed het schip onderzoek naar enkele tientallen onderwaterbergen.
De expeditie vond 45 bergen, waarvan ze er zeven van naderbij bestudeerden. Met behulp van hoogtechnologische camera’s kon het team zicht krijgen op het zeeleven dat op zo’n 1900 meter diepte rondzwemt. De onderzoekers verzamelden meer dan 60.000 foto’s en driehonderd uur aan videomateriaal.