Wetenschappers ontdekken de meest diverse koralensite van het Groot Barrièrerif. Over een lengte van zo’n vijfhonderd meter identificeren onderzoekers minstens 195 verschillende koraalsoorten. Een record.

De Great Barrier Reef Legacy, een non-profit organisatie die onderzoek uitvoert op het grootste rif ter wereld, heeft samen met wetenschapper Charlie Veron de site ontdekt. Dat gebeurde de voorbije maand.
De groep kwam al eens eerder ter plaatse op de site tijdens een expeditie vorig jaar, maar kwam in november van dit jaar terug om studies uit te voeren. “Ik werk al acht jaar op het Groot Barrièrerif, in zowat elk hoekje en kantje”, vertelt Veron. “Ik dacht dat er niets nieuws te vinden was voor mij op dit rif.”
Rampen
Een grove onderschatting van de diversiteit, zo blijkt nu. De plek ligt zelfs in een gebied dat geteisterd wordt door koraalverbleking en -afsterfte. De wetenschappers willen nu achterhalen waarom deze superdiverse habitat nu net die omstandigheden heeft overleefd.
Zelfs cyclonen en plaagdieren zoals de Acanthaster planci hebben geen vat op het stukje rif.
Waarschijnlijk heeft het succes van het rif te maken met geluk, en een combinatie van locatie en zeestromen. “Het is waarschijnlijk een bijna perfecte fysieke omgeving”, weet Veron.
Waarschuwingen
Toch loert er gevaar om de hoek. Dean Miller, wetenschaps- en media directeur bij Great Barrier Reef Legacy, en leider van de expeditie, meent dat hoge temperaturen de koralen nog kunnen treffen. Ook de US National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA) voorspelt massale koraalverbleking en -sterfte.
Onderzoekers bereiden zich voor, en zijn begonnen met het uitsturen van monitoringsschepen. “We weten gewoon niet wanneer en hoe de intensiteit van de koraalverbleking de diverse rifdelen zal teisteren.” zegt Miller. “Aangezien het stukje rif de laatste twee golven van verbleking hebben overleefd, hebben we hoge hoop dat het stuk rif het nu ook OK zal doen.”