In de Zwarte Zee hebben Britse archeologen een Grieks scheepswrak gevonden. Het zou van rond de vierde eeuw voor Christus dateren, en is daarmee het oudste teruggevonden schip ter wereld.
Met zijn 23 meter is het schip niet het grootste ooit gevonden, maar mogelijk wel het oudste. Als de datering klopt, is het zo’n 350 jaar ouder dan het eerder gevonden schip van de Egyptische farao Hatshepsut.
De archeologen deden de ontdekking in de haven van Urla, in Turkije. Die haven werd in de zevende eeuw voor Christus gesticht, en kwam door een aardbeving in de 8ste eeuw onderwater te liggen.
Het schip ligt op zijn kant, en heeft nog steeds zijn mast, roeibanken en roeren. Dat is te danken aan het lage zuurstofgehalte in de Zwarte Zee. Hierdoor blijven houten wrakken er vaak goed bewaard. Het pas ontdekte schip zou al zo’n 2400 jaar op de bodem liggen.
Het wrak is vooral het bewijs dat de oude Grieken “de kust niet knuffelden door angstig van haven naar haven te varen, maar wel het ruime sop kozen,” meent hoogleraar archeologie John Adams in The Times.