U wilt op reis vertrekken, maar moet al zweten bij de gedachte dat u uw aquarium moet achterlaten? U heeft geen partner die de fijne details kent van water bijvullen? Uw vissen zijn wispelturig en eten enkel verse copepoden? Zeewaternieuws lijst enkele voorzorgsmaatregelen op voor de late vakantieganger.

Vakantie nemen moet ontspannend zijn. Voor vele onder ons is dat echter niet het geval. Hoe kan het ook anders? We laten een gevoelig systeem met duizenden euro’s aan levende dieren achter. Dit gebeurt vaak zonder dat er mede-hobbyisten klaar staan om de controle over te nemen. Een reis is in die situatie al gauw een zorg.
Toch is dit te verhelpen. We lijsten enkele tips op van hobbyisten over de hele wereld – en natuurlijk de beste oplossingen die we zelf hebben uitgeprobeerd.
1. Installeer een ATO
Een Automatic Top Off unit, zeg maar een automatische waterniveau-regelaar, zorgt ervoor dat uw aquariumwater geen halve meter lager staat wanneer u terugkomt. Met behulp van één of meerdere sensoren, een groot vat, en een controle-unit kan het apparaatje zelfstandig het waterniveau opkrikken. Een must-have voor iedereen die langer dan enkele dagen op reis is.
Er zijn verschillende merken die zo’n ATO aanbieden. De bekendste en populairste is ongetwijfeld Tunze, maar ook Aqua Medic, Hydor, JBJ of zelfs Red Sea hebben een osmolator in de aanbieding.
2. Installeer een automatisch voederapparaat
Iedereen moet eten, zelfs een vis. In plaats van de buurman of buurvrouw te vragen om elke dag uw vissen eten te komen geven, is het interessanter om zo’n automatisch voederapparaat aan te schaffen. De kans dat u terugkomt naar een lege pot vissenvoer en een bak vol rottende vis daalt dan ook meteen.
Tegenwoordig zijn er heel wat voederapparaten op de markt. Eheim, maar ook Proche, FS Labs, en Mylivell verkopen voederapparaten.
Eigenlijk kunt u nu al op vakantie vertrekken. Proficiat! Uw aquarium heeft een behoorlijke basis-automatisatie om uw verlof te overleven. We gaan er vanuit dat de aquariumverlichting altijd al automatisch aan en uit gaat. Indien niet, installeer dan zeker een tijdsklok! Voor de mensen die nog meer zekerheid willen hebben in hun leven – en geef toe, iedereen wil dat – raden we de volgende tips aan.
3. Vraag een mede-hobbyist
Niet iedereen heeft deze mogelijkheid, maar indien u die wel heeft, aarzel dan niet. Een mede-hobbyist is de perfecte persoon om uw aquarium te onderhouden wanneer u weg bent. Natuurlijk moet die persoon wel te vertrouwen zijn in uw privésfeer.
4. Vraag een vriend/familielid
Een goede vriend of familielid is misschien sneller te vertrouwen met uw onderbroeken en andere privézaken dan een mede-hobbyist. Aan de andere kant heeft deze persoon waarschijnlijk geen kennis van aquaria.
Een probleem.
Het beste advies is dan ook om deze persoon op voorhand te informeren over de taken die hij of zij zal doen. Meet samen de saliniteit van het water, voer een waterwissel uit, laat uw invaller zelf eens eten geven wanneer u er nog bent.
De beste manier om problemen te voorkomen is een betrouwbaar persoon zelf opleiden.
5. Schrijf alles op
Pak een stapel post-it notitieblokjes bij de hand en scherp die potlood. Schrijf een draaiboek voor elk mogelijk probleem dat er zich kan voordoen terwijl u weg bent, en schrijf dan een tweede voor elk probleem dat er zich kan voordoen als u terug bent.
Ga in detail. Schrijf niet “afschuimer“, maar “groot wit ding in het benedenaquarium in de kast“.
6. Laat noodnummers achter
Uw beste vriend komt uw aquarium nakijken, draaiboek in de hand? Leuk! Maar zorg ervoor dat hij een back-up heeft. Denk eraan, zelfs James Bond heeft een team achter zich staan.
De beste nummers? Die van uw lokale hobbywinkel, een mede-hobbyist die u kent maar niet persoonlijk kan komen, uw moeder die het aquarium al heeft verzorgd, uzelf, en in uiterste nood: uwverzekeraar.
7. Label uw spullen
Neen, niet uw haardroger of koffietas, maar wel de ATO, afschuimer, doseerpomp, filterpomp, stromingspompen, verlichting, …
De regel is: elke kabel heeft een label, en elk label heeft een tekst. U kunt bij elk label ook een nummer schrijven dat verwijst naar een tekst in een schrift met meer uitleg specifiek over dat apparaat.
8. Bereid u voor op armageddon
Wat zijn de procedures die in gang gezet moeten worden bij een falen van de ATO? Wat moet er gebeuren als het aquarium barst? Wat als de opvoerpomp plotseling de geest geeft?
Schrijf procedures neer voor het ergst mogelijke.
9. U zult iets vergeten
Net zoals dit lijstje geen tien tips heeft (zijn we iets vergeten?), zult u ook geen volledig draaiboek schrijven. Wat met de afschuimerbeker? Of wat met de flesjes koralenvoeding? Wat te doen als de stroom uitvalt?
De lijst van mogelijke problemen is lang, misschien té lang. Maar toch blijven we in deze hobby omdat ze gewoon zo veel plezier brengt in huis.
Laat uw vakantie dus niet vergallen. Geniet van die cocktail op het strand, of dat museum in de stad. Weet dat u de basisfunctionaliteiten van uw aquarium hebt geautomatiseerd, en dat vrienden de rest doen.