Elk aquarium begint met een lege glazen doos en elke aquarist begint zonder ervaring. Zeewaternieuws licht in de komende dagen enkele perfecte beginnerskoralen uit. Vandaag bespreken we misschien wel de meest gevarieerde soort: Zoanthus.

Deze naam wordt in de hobby ook vaak gebruikt voor Palythoa sp., een koraal dat in dezelfde orde van de Zoantharia zit maar evenwel een stuk groter is. Beide soorten zijn echter goed te houden in het zeewateraquarium. Aquaristen moeten echter rekening houden met de mogelijke aanwezigheid van Palytoxine, een sterk gif dat sommige van deze koralen in zich dragen. Handschoenen dragen is dan ook aangeraden.
Het leuke aan Zoanthus is dat er veel variëteiten zijn. In elke kleur – gaande van matgroen tot fel oranje en roze – bewegen de poliepjes bijna onzichtbaar mee met de stroming.
Zoanthus heeft geen extra voeding nodig, en hun lichtbehoefte is miniem. Beginnende aquaristen willen vaak niet investeren in dure verlichtingsarmaturen, en bij Zoanthus is dit alvast niet nodig.
Kers op de taart is het feit dat het koraal eenvoudig te stekken is. Vele Zoanthus soorten groeien als kool, wat heel wat voldoening geeft aan aquaristen. Ze zijn bovendien ontzettend populair, ook bij hobbyisten die al jaren in de hobby zitten. Zo levert de kweek ook nog eens wat zakgeld op.
Zoanthus toevoegen aan het aquarium
Net als bij andere koralen heeft u er baat aan om een Zoanthuskoraal te behandelen met een koralendip. Zo’n product zorgt ervoor dat pestdieren het hazenpad kiezen. Coral RX is het bekendste middeltje.
Nadat het dier is behandeld met de dip, plaatst u het koraal best op de bodem van het aquarium. U kunt later nog altijd de beslissing nemen om het hoger te plaatsen. Zoanthus gedijt vrijwel overal, en biedt heel wat interessante scape-mogelijkheden. Het koraal heeft een middelmatige stroming nodig.
Soms wordt het acclimatiseren van Zoanthus aangeraden, al is het onze ervaring dat dit niet nodig is. Het kan natuurlijk geen kwaad om het toch te doen.
Kweken en stekken
Zoanthus is eenvoudig te kweken. Het koraal groeit nieuwe kopjes en dijt geleidelijk aan uit. Maak gebruik van deze groeimethode door een Zoanthusstek in het midden van enkele steksteentjes te plaatsen. Na verloop van tijd zal het koraal op de nieuwe steksteentjes groeien, waarna het eenvoudig te oogsten is.
Om een snellere groei te realiseren is het aangeraden om fytoplankton te voederen.
Men kan ook eenvoudigweg enkele poliepen afsnijden van een kolonie en deze op een steentje plakken met superlijm. Let op dat er zeker cyanoacrylaat in de lijm zit.
Kopen en verkopen
Net als andere koralen is het kopen en verkopen een kwestie van online fora zoals het Nederlands en Belgisch Zeewaterforum te bezoeken. Men kan ook bevriende hobbyisten aanspreken, of naar vakbeurzen gaan.
Het staat echter vast dat uw oogst snel zijn weg zal vinden naar een liefhebber. Zoanthus moet naar ons gevoel zowat het meest verkochte koraal ter wereld zijn. Met zijn duizenden variaties en bijzonder aantrekkelijke prijzen (voor kopers en verkopers) is het koraal een blijvertje.