Geen luguber tafereel, maar een koraal dat doet denken aan een hand. Alcyonium digitatum is het meest voorkomende koraal in Britse wateren.
De bijnaam van het softkoraal is dodemansduim, omwille van de vorm die het koraal aanneemt. Dat uiterlijk in combinatie met het gegeven dat het koraal leeft in de koude wateren van de druk bevaren Noordzee moet zeemannen geïnspireerd hebben tot het geven van de bijnaam. Of het koraal werkelijk zeelui naar de diepte getrokken zou hebben, lijkt ons sterk.
Alcyonium sp. komt over de hele wereld voor. Maar A. digitatum is de meest voorkomende koraalsoort in de Noord-Atlantische Oceaan. Het dier komt voor op bijna elke duiksite in de Britse wateren. Het koraal heeft twee vormen: oranje en wit. De witte vorm zou vaker voorkomen in de zuidelijke Britse wateren.
Toch is het diepzeekoraal kwetsbaar. Algen kunnen het makkelijk overgroeien. Andere dieren zoeken een schuilplaats tussen de harige vingers. Tijdens de herfst trekt het koraal zijn poliepen terug om daarna de buitenlaag af te scheiden. Hiermee worden liftende organismen meteen de deur gewezen.