De Europese honger naar vis is niet te verzadigen. Elk jaar eten de Europeanen zo’n 26 kilogram. Belgen houden het op een kilogram minder. Maar vanwaar komt die vis? En welke soorten zijn het populairst? Een Europees onderzoek geeft antwoord.
Doctorandus Luz K. Molina, verbonden met de Manchester Metropolitan University, voert onderzoek naar de sociale aspecten van visserijen in de 21ste eeuw. Met behulp van heel wat data afkomstig van het International Council for the Exploration of the Seas (ICES) is hij erin geslaagd om een overzicht te geven van de exacte plekken in de Noord-Atlantische Oceaan waar Europa haar vis vangt. Voor de kaart wordt er gebruik gemaakt van data uit 2015.

Meteen wordt duidelijk dat er heel wat activiteit is op de Noord-Atlantische Oceaan. Hoewel de kaart slechts de twaalf meest gevangen vissoorten toont, zijn er heel wat puntjes te zien. Ieder punt stelt 4000 ton levende vis voor.
Vooral zandspiering, Atlantische haring, Atlantische kabeljauw, schelvis, Europese heek, blauwe wijting, Europese schol, koolvis, Atlantische makreel, Europese sprot, Atlantische horsmakreel en Noorse steenbolk belanden op ons bord.
De populairste visgronden liggen in het noordwesten van Noorwegen. Ook de Noordzee, en dan vooral het gebied tussen het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, is druk bevist. U kunt bovendien beter geen vis zijn in het zuidwesten van IJsland.
Bekijk hier de interactieve kaart.