Het World Wide Fund for nature (WWF) koopt de visserijrechten om een kilometerlang net te slepen langs het Australische Groot Barrièrerif. De dierenrechtengroep hoopt daarmee duizenden haaien, en ander zeeleven te redden.

Door de rechten te kopen kan het WWF verzekeren dat er niet gevist wordt op haaien, de soort waarop de vergunning slaat. De rechten kosten 100.000 USD (90.000 EUR). Het WWF zoekt momenteel fondsen om ze te kunnen kopen.
De eigenaar van het brevet mag een 1,2 kilometer lang net langs het Groot Barrièrerif slepen. Bovendien mag er ook gevist worden met lijnen op andere soorten dan haaien.
Volgens het WWF wordt er al tien jaar (tot 2004) met de vergunning op haaien gevist. Dit is goed voor 10.000 haaien per jaar. De overheid van Queensland, de noordoostelijke Australische staat, laat weten dat het aantal vangsten van haaien op het rif bijna verdubbeld is tussen 2014 en 2015: van 222 ton naar 402 ton – zo’n 100.000 haaien.
Het beschermen van toproofdieren zoals haaien is volgens Gilly Llewellyn, conservatiedirecteur van WWF-Australië, bijzonder belangrijk na het verblekingsevenement eerder dit jaar. Hierbij kreeg tot meer dan 90% van de koralen op het Groot Barrièrerif te maken met verbleking. Door het bleken van koralen, krijgen algen de kans om agressief te groeien.
Wanneer haaien verdwijnen, komen er meer kleinere roofvissen zoals snapper in de plaats. Deze eten de kleinere, algen-etende dieren op, waarna het resterende koraal verstikt wordt door de algen.
Dat Australië toch nog toelaat dat de visserij op haaien jaagt is verbazingwekkend. In 2014 ging de overheid akkoord met een VN-conventie voor de bescherming van 31 haaiensoorten. Twee maanden later trok de overheid zich echter terug, en haalde vijf soorten van de lijst.