Paracanthurus hepatus, bij sommigen beter bekend als Dory uit de Pixar-film Finding Dory, is voor het eerst succesvol gekweekt in een laboratorium. De mensen van UF Tropical Aquaculture in Florida, hetzelfde instituut achter de eerste succesvolle kweek van Zebrasoma flavescens, strijken de eer op.

Het is slechts een jaar geleden dat de eerste gekweekte Zebrasoma flavescens beschikbaar kwamen. Nu slaagt het team van de Universiteit van Florida, en het Oceanic Institute erin om een tweede iconische vis te kweken in gevangenschap.
Dat doen ze door de technieken die ontwikkeld zijn voor de kweek van Z. flavescens over te nemen. Het proces nam meer dan vier jaar in beslag, maar door een samenwerking tussen Tropical Aquaculture Laboratory, UF Indian River Research and Education Center, en het Oceanic Institute of Hawaii Pacific University werd het programma een succes.
Belangrijk was het vinden van het juiste voedsel voor de mini-dokters. Daarvoor moeten er miljoenen baby-copepoden gekweekt worden. De Copepod nauplii zijn kleiner dan het punt aan het einde van deze zin.
Pas na veertig dagen is het broedsel herkenbaar als een mini-Dory. De kleur is er nog niet, maar de vorm is onmiskenbaar. Nog eens elf dagen later is de eerste gekweekte Paracanthurus hepatus een feit.
De bedoeling is nu om het proces te verfijnen zodat ook commerciële bedrijven er mee aan de slag kunnen. Het zal dus nog even duren vooraleer we gekweekte P. hepatus op de markt zullen zien verschijnen.