NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, onderzoekt sinds deze week verschillende koraalriffen vanuit de lucht. Met behulp van een vliegtuig, en een speciale spectrometer, indexeert de organisatie koraalriffen in Hawaï, Palau, de Mariana eilanden, en delen van het Groot Barrièrerif.
Het project werd al in de jaren 90 bedacht. Helaas is er nooit geld voor gevonden. Tot nu. NASA kondigt CORAL aan – COral Reef Airborne Laboratory. Het project werkt met een ultramoderne spectrometer, vastgemaakt op een vliegtuig.
De Portable Remote Imaging Spectrometer (PRISM) meet licht door het spectrum in meer dan honderd banden op te delen. Elke band is een soort van kleurbereik. Het apparaat kijkt hoe fel elke band aanwezig is. Water absorbeert overigens ook veel rood licht. Door het specifiek meten van dit rood, rood-oranje, en oranje licht, kan NASA berekenen hoe diep het water nu juist is.
Het hoge aantal banden dat de PRISM gebruikt, is te wijten aan de aard van het onderzoek. Omdat CORAL kijkt naar dingen die onder water liggen, is het belangrijk om zoveel mogelijk data te verzamelen. De technologie produceert immers ook veel onbruikbare data, en normale satellietbeelden verraden de diepte van een koraalrif niet.
Met het project verzamelt NASA informatie over de gezondheid van de koraalriffen. Het programma moet een beetje werken zoals een kanariepiet in een koolmijn, en zal wetenschappers de kans geven om proactief te reageren op toekomstige koraalverbleking. Het NASA Jet Propulsion Laboratory bouwt de PRISM.