Het klinkt misschien vreemd, maar kleine visjes die pasgeboren zijn, voelen zich beter op hun gemak wanneer er grote roofdieren in de buurt zijn. Dat is de conclusie van een pas gepubliceerde Australische studie.

Het zit zo: pasgeboren visjes worden opgegeten door kleine vissen. Deze kleine vissen zijn dan weer de prooi van iets grotere vissen. En u raadt het al, deze grote vissen zijn op hun beurt het slachtoffer van de echt grote vissen. De bevindingen houden dus weldegelijk steek.
Wetenschappers van het ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies van de James Cook Universiteit en de Universiteit van Glasgow doen de ontdekking. Het stressniveau van pasgeboren vissen kan tot meer dan 35% verlaagd worden wanneer er grote roofdieren in de buurt zijn. Deze jagen immers de – middelmatig grote – mesoroofdieren weg.
De onderzoekers meten het stressniveau van de vissen door het zuurstofverbruik en het gedrag van de baby-visjes in het oog te houden. Lauren Nadler, medewerker van de James Cook Universiteit, vertelt dat de visjes erg bang waren wanneer ze alleen waren met mesoroofdieren. Eens er een groter roofdier bijkwam, daalde hun stressniveau.
“Door het mesoroofdier te verjagen, lijkt het alsof de grote roofdieren de kleintjes kalm en relaxed houden. Ze moeten zich niet meer zorgen maken over de constante achtervolgingen en dreiging van de mesopredatoren.” aldus Nadler
Het onderzoek kan gevolgen hebben voor de balans van het ecosysteem. “De overexploitatie van grote zeevissen kan een explosie van kleinere, actieve roofdieren veroorzaken.” vertelt professor Mark McCormick. Hierdoor zou de populatie van de vissen in gevaar kunnen komen.