De stranden van Okinawa, Japan hebben te maken met een tekort aan schelpen. De endogene heremietkreeften kunnen hierdoor niet verhuizen. Soms zien ze zich genoodzaakt om een huisje uit afval te maken. Een Japans bedrijf werkt samen met de universiteit van Tokyo aan een oplossing.
De Tokyo University of Marine Science and Technology heeft een samenwerking gesloten met Suumo, een immobiliën website. Samen zetten ze het ‘Shell We Move‘ project op, een poging om de ontheemde heremietkreeftjes een nieuwe thuis te bezorgen.
De wetenschappers maken een artificieel huisje uit zetmeel. Het groene schelpje heeft de vorm van een cocon, en is licht en sterk genoeg om een hele tijd mee te gaan. De binnenkant van de schelp is iets breder dan die van echte schelpen, zodat de heremietkreeften zich geen pijn doen.
Okinawa is de eerste stap van het project, maar professor Hamasaki van het Tokyo Kaiyo University Marine Stock Enhancement Ecology and Conservation labo meent dat het een oplossing kan zijn voor het tekort aan schelpen voor paarse landheremietkreeften.
https://www.youtube.com/watch?v=wDAOCOxRMXg