Op het eerste zicht lijkt het vreemd, maar toch klopt het: in de Braziliaanse Amazone rivier is een koraalrif gevonden. Wetenschappers doen in 2012 de ontdekking aan de mond van de reusachtige zoetwaterrivier.
Het nieuwe koraalrif is maar liefst 1100 kilometer lang. Vreemd genoeg is het teruggevonden in de Amazone rivier, waar miljoenen liters zoetwater de weg vindt naar de oceaan. Toch is er zeeleven mogelijk.
Op dertig tot honderdtwintig meter onder de modderige laag zoetwater ligt nog vers zeewater. Het is in deze verborgen diepte dat het koraalrif kan overleven. De ontdekking werd gedaan nadat er in 1977 al vissen gevonden werden die wel eens afkomstig van een rifomgeving zouden kunnen zijn. Met behulp van sonartechnologie maakt Rodrigo Moura, een rifecologist, scans van de zeebodem.
Het tream van de Universiteit van Georgië ontdekt op de expeditie gorgonen, kleurrijke vissen, en gele & rode sponzen. Het nieuws dat er een geheel nieuw rif ontdekt wordt op zo’n onverwachte plek is moedgevend. Helaas is duidelijk dat een deel van het gebied alreeds verkocht werd aan olie ontginnende bedrijven.