Wetenschappers van de universiteit van Puerto Rico doen onderzoek naar de groei van koralen. De wetenschap begrijpt immers nog altijd niet volledig hoe koralen nu exact hun skelet opbouwen. Het pas gepubliceerde onderzoek wijst erop dat vitamine C wel eens een belangrijke rol kan spelen.

Wanneer rondzwevende koraallarven zich neerplanten en hun skeletten calcificeren, worden er genen die geassocieerd worden met het transport van vitamine C actief. Dat is de conclusie van het onderzoek.
De bevindingen kunnen wetenschappers helpen om te begrijpen hoe veranderingen in het zeewater koraalcalcificatie kunnen beïnvloeden.
Het onderzoek spitst zich toe op Porites astreoides. Het team meet welke genen actief werden wanneer het koraal zich uit zijn larvenstadium ontwikkelt. Hier blijkt dat het vitamine C gen het meest actief wordt. De onderzoekers vermoeden nu dat koralen net zoals mensen vitamine C gebruiken om kraakbeen aan elkaar te binden.
Hoewel koraalriffen belangrijke – zo niet de belangrijkste – ecosystemen vormen op deze planeet, begrijpen wetenschappers nog altijd niet alle processen die er plaatsvinden. Niet verwonderlijk, als we kijken naar de hoeveelheid leven dat zich thuis voelt op een rif.