Grote vissen met een kleinere geografische spreiding zijn het meest kwetsbaar. Dat concludeert een nieuwe studie, gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad Nature. De wetenschappers analyseren 906 locaties in de Indo-Pacifische Oceaan.

De bevindingen zijn het resultaat van een internationaal onderzoek. Door samen te werken zijn de wetenschappers er in geslaagd om een van de grootste datasets van rifvissen ter wereld te maken. Deze database is een belangrijk hulpmiddel om te bepalen welke vissoorten het meest bedreigd worden door menselijke inmenging en klimaatsverandering.
“Onze analyse van 241 vissoorten toont aan dat dieren met een groot lijf, en dan vooral de vissen die in een kleiner gebied voorkomen, het ergst kwetsbaar zijn,” vertelt dr. Camille Mellin van de University of Adelaide en het Australian Institute of Marine Science. “Deze dieren komen 67% minder voor in gebieden waar menselijke impact en temperaturen boven kritische drempels komen.”
De dieren komen bijvoorbeeld minder vaak door in de Koralen Driehoek, een gebied tussen de Filipijnen, Indonesië, en Papoea-Nieuw-Guinea. “Riffen in de Koralen Driehoek worden bedreigd door menselijke activiteiten zoals vissen en stadsontwikkeling, andere – gezondere – riffen zijn bovendien eerder het gebied van kleinere vissen,” weet dr. Mellin.
De kwetsbare grotere vissen vormen slechts 7% van alle onderzochte dieren. Toch hebben ze belangrijke en unieke functies op het rif. De grotere sensitiviteit kan “serieuze gevolgen” voor koraalriffen hebben, aldus dr. Julian Caley van het Australian Institute of Marine Science.