De koralen leven in zure en warme mangroven. De visibiliteit in het water is slecht. In deze omstandigheden doen wetenschappers onderzoek naar de resistentie van de koralen. Deze extreme omgeving in Nieuw-Caledonië kan volgens de onderzoekers ons meer leren over hoe koralen zich aanpassen aan de omstandigheden waarin ze leven.

Het team van David Suggett heeft één week de tijd om zoveel mogelijk koralen te zoeken. De wetenschappers willen kleine stukjes meenemen voor verder onderzoek in het laboratorium. De koralen van Nieuw-Caledonië zijn interessant omdat ze vaak in ongewone omstandigheden leven.
Deze habitat toont aan dat koralen zich kunnen aanpassen aan veranderende natuurlijke condities. Dit is belangrijk voor de opwarming van de aarde, die de zeewateren sterk zal opwarmen en verzuren.
Wetenschappers hopen dan ook dat ze na kunnen gaan of de koralen enerzijds genetisch verschillen, en of ze zich kunnen aanpassen aan het leven in zuurdere wateren, post klimaatsverandering. Met deze informatie kunnen ze beter advies geven aan politici, die richtlijnen voor de bescherming van riffen bepalen.
Het onderzoek zal vergelijkend gebeuren: zo zullen de koralen en de omgeving naast die van het Groot Barrièrerif gelegd worden. “We zullen sites onderzoeken waar de koraalriffen nog onaangetast, en vrij van menselijke vervuiling zijn,” vertelt dr. Riccardo Rodolfo-Metalpa. “Hoewel er meer dan 800 koraalsoorten wereldwijd beschreven zijn, leven er meer dan 401 in Nieuw-Caledonië. We staan slechts aan het begin om de diversiteit en overvloed van koralen hier te ontdekken.”
Nieuw-Caledonië is een overzees gebied van Frankrijk. De kleine eilandengroep ligt 1200 kilometer ten oosten van Australië. Het gebied is rijk aan koralen en zeeleven; schildpadden, Nautilus sp., en honderden rifsoorten leven in de wateren rondom Nieuw-Caledonië.