Vincent Callebaut, zelfstandig architect, tekent futuristische onderwaterhuizen. De inverse wolkenkrabbers kunnen tot 20.000 mensen per gebouw huizen. Zijn Aequorea project gebruikt bovendien gerecycleerd plastic als bouwmateriaal.

Het project staat nog volop in de ontwerpfase. De mogelijkheid dat we zelf nog in een onderwaterwolkenkrabber wonen, lijkt ons klein. Toch biedt het idee een interessante denkpiste. De wereld bestaat immers voor 71% uit water.
Callebaut ziet een toekomst in het onderwaterwonen. Het Aequorea project bestaat uit verschillende onderwaterdorpen, die elk een klein voetbalstadion kunnen vullen.
De gebouwen zouden naast appartementen ook laboratoria, kantoren, hotels, en zelfs sportvelden en boerderijen bevatten. Elk gebouw heeft 250 verdiepingen, en reikt zo’n 1000 meter diep.
Op die immense diepte is er natuurlijk heel wat waterdruk. De architect tekent het gebouw dan ook met een brede, stevige basis. Het ontwerp maakt bovendien gebruik van natuurlijke grondstoffen. Zo wordt er plastic van de Great Pacific Garbage Patch gebruikt, kan zeewater drinkbaar gemaakt worden, en worden micro-algen ingezet om afval te recycleren.
Callebaut is echter niet de eerste die met het idee op de proppen komt. Zo bestaat er al sinds 1986 een onderwaterlaboratorium voor de kust van Florida, Amerika. De Aquarius Reef Base biedt onderzoekers de mogelijkheid om lange tijd onderwater te blijven.
Iets luxueuzer is het Ithaa Undersea Restaurant in de Maldiven. In 2005 tekende architect Murphy een klein gebouw dat volledig onder de zeespiegel ligt. Het ontwerp, dat er uit ziet als een glazen tunnel, biedt een ononderbroken panoramisch zicht op het zeeleven.