Phyllodiscus semoni, of de mimiekanemoon, is een sluwe vos. Het dier camoufleert zichzelf meesterlijk, en neemt de gestalte van tal van koralen aan. Onlangs werd een Porites sp. in Indonesië ontmaskert als de anemoon.

B = Gladde schijf type © Hoeksema & Crowther
Wat op het eerste zicht een doodgewoon Porites koraal lijkt, is in werkelijkheid iets heel anders. Onder de vermomming – die gevormd wordt door het aanpassen van fijn vertakte pseudo-tentakels – zit het ware gezicht van de anemoon.
En dat gezicht is niet mooi. De tentakels bevatten een sterk gif dat zelfs de nieren kan aantasten. Deze komen echter alleen ‘s nachts naar boven. P. semoni rekken zich bovendien sterk horizontaal uit, wat hun lijf hoger maakt dan het breed is.
De anemoon kan zich overigens aanpassen tot op het specifieke type van het koraal dat ze imiteert. Deze eigenschap is van belang voor het ontwijken van roofdieren, maar ook voor het vangen van prooien.
Het lijkt wel alsof de dierenwereld een permanente identiteitscrisis beleeft. Gelukkig bestaan er nog eenvoudige dieren, zoals pakweg een huisvlieg. Maar die zijn natuurlijk niet zo interessant.