Palythoa mizigama en Palythoa umbrosa zijn twee nieuwe leden van de zoanthidfamilie. Deze koralen zijn echter iets specialer dan de doorsnee zoanthid. De ontdekking werd al in 2009 gedaan, maar nu pas werd de onderzoekspaper gepubliceerd.

De nieuw ontdekte koralen zijn bijzonder omdat ze niet fotosynthetisch zijn en tegelijkertijd behoren tot een soort koraal dat het best bekend omwille van zijn fotosynthetische capaciteiten. Deze tegenstelling zorgt voor heel wat gefronste wenkbrauwen.
Op zich zijn niet-fotosynthetische koralen niet zo heel bijzonder. Sommige soorten, zoals Neozoanthus en Abyssoanthus zijn al tientallen jaren bekend. Ze leven op extreme dieptes, waar zo goed als geen licht kan doordringen.
Deze pas ontdekte koralen leven echter op een diepte van slechts twee tot twaalf meter. Rondom de Ryukyu eilanden van zuidelijk Japan kunnen duikers deze koralen tegenkomen. Onderzoekers vinden de koralen in schaduwzones, tegen muren en in grotten, waar er minder direct licht binnenvalt.
Deze koralen, in tegenstelling tot de gebruikelijke zoanthids, hebben dus bijkomend voedsel nodig. Licht alleen is niet genoeg. Wie zijn zoanthids in het aquarium sterker wil zien groeien, kan altijd de koralen bijvoeren. Dit levert bovendien ook betere, intensere kleuren op. Iets wat we altijd appreciëren.