De zuidelijke zandoctopus, Octopus kaurna, maakt op ingenieuze wijze een onderwaterhol. Door gebruik te maken van zelf-uitgestote waterstromen maakt het dier drijfzand. Dit vergemakkelijkt het maken van een hol, wat dan ook in ijltempo gebeurt.
Wetenschappers betrappen het dier in de wateren van Port Philip Bay, Australië. De eerste keer dat het dier gezien werd tijdens het maken van een hol was in 2008. De duikers schenen met een licht op de octopus, die meteen water uitstootte om daarna in het zand te duiken.
Nader onderzoek verklaart de techniek. In tegenstelling tot octopussen zoals Octopus berrima, die zich onder een dun laagje zand verstoppen, doet O. kaurna het anders.
Door verschillende waterstralen direct in het zand te stuwen, wordt het zand vermengt met water, wat een liquide brei maakt; perfect voor een duik. Het dier steekt eerst zijn armen in het drijfzand, waarna het helemaal onderduikt. De wanden van het hol zijn verstevigd met een slijmlaag. Met behulp van twee armen creëert het dier een ademschacht.
De wetenschappers van de universiteit van Melbourne vermoeden dat de octopus dit doet om roofdieren te ontlopen. In tegenstelling tot vele soortgenoten heeft O. kaurna geen goede camouflage. Een andere theorie stelt dat de zandbodem een nieuwe voedselbron is voor het dier. Verschillende wormen en schelpdieren leven immers in kleine holen onder het zand.