Lang werd gedacht dat het niet mogelijk was, maar recent onderzoek duidt aan dat sommige vissen toch complexe sociale en cognitieve vaardigheden hebben. Het gaat zelfs zo ver dat vissen elkaar beschermen tijdens het zoeken naar voedsel.

Het onderzoek van het ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies aan de James Cook Universiteit in Australië toont aan dat aquariumlieveling Siganus sp. samenwerkt met soortgenoten.
De vissen houden om beurten de wacht tijdens de zoektocht naar voedsel. Hierdoor kunnen de dieren veilig eten. Het afwisselen van rol duidt op een complex sociaal en cognitief gebeuren, dat voordien onmogelijk werd geacht.
“Dit gedrag is tot zover uniek voor vissen en lijkt gebaseerd te zijn op een reciprocitaire samenwerking tussen gepaarde dieren,” legt dr. Simon Brandl van het ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies uit.
Er is al jaren een debat aan de gang over dit soort samenwerking en de mogelijkheid hiervan dat dieren die geen hoogontwikkelde cognitieve en sociale vaardigheden, toch zulk gedrag kunnen vertonen. Dit is de eerste keer dat er bewijs voor deze stelling gevonden wordt.