Onderzoekers van de ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies aan de James Cook Universiteit hebben ontdekt dat rondzwevend sediment schadelijk kan zijn voor vissen. Vooral jonge vissen hebben er last van.

Wanneer vissen rondzwemmen komen ze in contact met verschillende zwevende deeltjes in de waterkolom. Sommige wateren bevatten echter grovere of eenvoudigweg meer deeltjes. Dit vormt een probleem voor de dieren.
“Kieuwen staan in direct contact met de omgeving en zijn de eerste defensielinie van het immuunstelsel,” vertelt co-auteur dr. Jodie Rummer.
Door de schade die ze oplopen slibben de kieuwen dicht. Dit hindert de ademhaling. Vooral bij jonge vissen vormt dit een probleem. Zij hebben immers alle zuurstof nodig die ze krijgen kunnen.
Jonge vissen groeien snel. Zij hebben dus heel wat energie nodig om die groei te ondersteunen. De dieren zoeken dan ook in heel wat plekken naar eten. “Vissen hebben zo efficiënt mogelijke kieuwen nodig,” zegt dr. Rummer.
Naast het zuurstofprobleem zijn beschadigde kieuwen verantwoordelijk voor verschillende ziektes. De kleine holtes die ontstaan in de kieuwen vormen de perfecte broedplaats voor bacteriën.
“Agricultuur, baggerwerken, en industriële ontwikkeling veroorzaken heel wat rondzwevend sediment,” weet dr. Amelia Wenger. De studie toont aan dat dit een ernstig probleem is. Een oplossing is duidelijk, maar tegelijkertijd ziet de toekomst er nog maar eens somber uit voor de koraalriffen.