Duizenden, zo niet honderdduizenden rode krabben spoelen aan op de stranden van San Diego, Amerika. De Pleuroncodes planipes zijn mogelijk in de problemen geraakt door een influx van warm zeewater in de voorbije weken.
Het zuiden van Californië gaat gebukt onder een opmerkelijk fenomeen. Duizenden rode tonijnkrabben spoelen aan op de stranden. Inwoners die met hun hond gaan wandelen, besparen fors op hondenvoer.
De plaag is mogelijk een resultaat van El Niño, een warme zeestroming die om de twee tot zeven jaar verschijnt. De stroming zou de krabben naar de stranden duwen. Linsey Sala, wetenschapster bij het Scripps Institution of Oceanography, UC San Diego, denkt dat de dieren daarom hun thuisbasis bij de westkust van Baja California en de Golf van Californië verlaten hebben.
Pleuroncodes planipes is uniek omwille van hun habitat. Gedurende hun levenscyclus zitten ze in elk mogelijk deel van de oceaan: van bodem tot oppervlakte. Deze levensstijl maakt de dieren echter kwetsbaar. Zo kan wind, stroming, en getijden hen wegsleuren.
Sommige inwoners laten het alvast niet aan hun hart komen, en nemen enkele nog levende exemplaren mee om op te eten. Experts waarschuwen echter voor mogelijk gifstoffen die de dieren meedragen.