De overheid van Jamaica zet hoogtechnologische middelen in tegen de illegale visvangst. Binnenkort vliegen er permanente patrouilles boven de zee. Deze komen er echter niet in de vorm van helikopters of vliegtuigen. Jamaica kiest er voor om drones in te zetten.

Vorig jaar kondigde de toenmalige (en ondertussen overleden) minister van Agricultuur en Visserij Roger Clarke het plan aan: “De UAVs (drones, red.) zullen uitgerust worden met camera’s, en ingezet wanneer nodig. Ze zullen de mogelijkheid hebben om data die het opmerken en afschrikken van stropers mogelijk maakt terug naar de basis te sturen.”
Na twee succesvolle testvluchten boven Pedro Cays, beschouwt de overheid de drones klaar voor gebruik. De radiografisch bestuurbare vliegtuigjes zijn het nieuwste wapen tegen illegale vissers.
Elk jaar verliest Jamaica zo’n 17 miljoen euro aan inkomsten door stropers. Duizenden inwoners zijn echter afhankelijk van de rijkdom van de zee. De wateren zijn dan ook sterk overbevist.
Sinds enkele jaren zien we drones steeds vaker opduiken. Recentelijk begon Mexico ook met het testen van drones. Zij hopen de illegale visvangst in de Californische Golf te dwarsbomen, ter bescherming van de kritisch bedreigde vaquita – ‘s werelds kleinste dolfijn.