Olie en zeeleven gaan dan toch samen. Onderzoek toont aan dat de olieplatformen voor de zuidelijke kust van Californië in de Verenigde Staten, een gunstige invloed hebben op de lokale vispopulatie. Dit gaat lijnrecht in tegen het mantra dat olieboringen sowieso schadelijk zijn voor het milieu.

De marinebiologen van het Occidental College, UC Santa Barbara en het U.S. Bureau of Ocean Energy Management publiceren de studie in Proceedings of the National Academy of Sciences. Ze merken op dat de vispopulaties rondom de boorplatformen groter zijn dan bij andere ecosystemen. Wat de vissen juist aantrekt is niet bekend.
Habitats zoals koraalriffen en lagunes werden vergeleken met de moderne boorplatformen. De onderzoekers komen tot de vaststelling dat de menselijk gemaakte structuren een prima broedplek zijn voor allerlei diersoorten. De geproduceerde biomassa ligt tien keer hoger dan bij traditionele habitats in onder meer de Mediterrane Zee en de Golf van Mexico. Vergeleken met de natuurlijke riffen in Californie, wordt er zelfs 27 keer meer vis geproduceerd.
Het is overigens niet zo dat de vissen simpelweg van het rif naar het boorplatform trekken. De wetenschappers merken een algemene verhoging in de vispopulatie op.
De studie biedt een fundament voor verder onderzoek naar visvriendelijke maritieme structuren. De wetenschappers hopen dan ook om de precieze oorzaken van het broedsucces te ontdekken.