Wetenschappers hebben in juli dit jaar drie nieuwe gobies ontdekt. De visjes zijn allemaal gevonden in de tropische wateren van Indonesië. Nu duiken er nieuwe foto’s op van de soorten.

De drie nieuwe Trimma sp. werden midden juli ontdekt door een team van wetenschappers. Richard Winterbottom, Mark V. Erdmann en N. K. Dita Cahyani vingen de vissen in verschillende gebieden.
Trimma meranyx komt voor op een diepte tussen 55 en 70 meter. Hij leeft tussen de rotsspleten van Raja Ampat, Lembeh Strait en Milne Bay. Met zijn felgroene en gele kleuren trekt hij de aandacht. Een blauwe streep aan de onderkant van elke vin is een opmerkelijk detail. Ook zijn wit-gestipte rode staart is een mooie toevoeging van de natuur.
Een andere soort, de Trimma pajama, is vernoemd naar zijn streperige lijf. De felrode kleuren van de vis wijken naar de staart toe af naar het geel. Ook deze soort heeft een blauwe streep aan de onderkant van elke vin. De vis is afkomstig van Raja Ampat maar zou op vele andere plekken voorkomen. Hij vertoeft het liefst in ondiepe poelen, tussen Halimeda macro-algen.
Tenslotte is er nog de Trimma zurae. Deze roze vis heeft een opmerkelijk vlekkenpatroon dat geel uitslaat. Een vals oog op de eerste rugvin trekt meteen de aandacht – van ons en van mogelijke roofdieren. Zijn overige vinnen hebben een regenboogkleurtje. Hij leeft tussen de sponzen van de Celebes zee in de Filipijnen.
Dat er drie nieuwe soorten in één keer wordt ontdekt is niet zo uitzonderlijk. Deze soorten zijn echter vrij klein van gestalte – zo’n 2,5 cm. De diepte van voorkomen helpt de onderzoekers ook niet. Maar naargelang de tijd en technologie vordert, zullen we ongetwijfeld nog veel meer van deze cryptische dieren te zien krijgen.