Wetenschappers van de Amerikaanse universiteiten van Houston en Illinois ontwerpen een materiaal dat zich aan past aan de omgeving. Het onderzoek is geïnspireerd door de uitzonderlijke camouflage-eigenschappen van de Cephalopoda.
Het onderzoek spitst zich toe op de mogelijkheid van materiaal om zich aan te passen aan de omgeving waarin het zich bevindt. Anders gezegd: wetenschappers werken aan een onzichtbaarheidsmantel. De Amerikaanse marine investeert dan ook sterk in het onderzoek.
Met behulp van deze technologie zou het leger voertuigen en personen beter kunnen camoufleren. De doelstelling van verder onderzoek is dan ook om een soort stof te maken die om objecten en personen gewikkeld kan worden.
De wetenschappers baseren zich voor hun onderzoek op de huid van de Cephalopoda. Octopussen kunnen zich razendsnel aanpassen aan hun omgeving. Zij doen dit met behulp van speciale lichtgevoelige cellen.
Deze bestaan uit verschillende dunne laagjes. Door hun spieren samen te trekken bepalen ze de hoeveelheid zichtbare chromatophoren. Dit zijn cellen met pigment. Een volgende laag reflecteert het binnenvallende licht. De onderste cellen – leucophoren – verstrooien tenslotte het omgevingslicht.
Het nieuwe materiaal is nog lang niet inzetbaar, maar de onderzoekers zijn optimistisch naar de toekomst toe: “Dit [het materiaal] is zeker geen inzetbaar camouflagesysteem, maar het is een goed vertrekpunt,” weet John Rogers, één van de hoofdonderzoekers van het project.