De koeien van de zee zijn de sleutel tot het redden van de koraalriffen. Dat zegt een studie van het Global Coral Reef Monitoring Network. Vooral grazers zoals de papegaaivis en de zee-egels dragen hun steentje bij. De onderzoekers pleiten voor beschermende maatregelen voor deze algenopruimers.

De riffen van de Caribische zee zijn bedreigd. Binnen twintig jaar kunnen ze helemaal verdwenen zijn. Onderzoekers komen nu echter tot de vaststelling dat algen-verslindende dieren zoals Scarinae sp. en Mespilia sp. een bijzonder gunstige invloed hebben op de gezondheid van de koraalriffen.
Volgens de studie zijn de gezondste riffen die waar Scarinae sp. beschermd zijn. Enkele gunstige maatregelen, zoals het verbieden van vissenvallen en speervissen, hebben een grote impact op de gezondheid van de populatie – en dus ook op die van het rif. Het kleine Caribische eiland Barbuda is hier een voortrekker van.
Het onderzoek toont verder aan dat de opwarming van de aarde – in tegenstelling tot wat er gedacht werd – niét de grote vijand is van het zeeleven. Het verdwijnen van de algenetende vissensoorten – (al dan niet indirect door het broeikaseffect, nvdr) – heeft veel meer schade aan de riffen aangericht. Over de voorbije veertig jaar zijn ongeveer 50% van de Caribische riffen verloren gegaan.
Opmerkelijk is dat het onderzoek ook aantoont dat beschermde riffen geen last ondervinden van overtrekkende orkanen. De beschermde riffen van Bermuda kregen sinds 1984 vier orkanen over hen heen en ondervonden geen blijvende schade. Het berucht overbeviste en onbeschermde Belize kreeg daarentegen te maken met een koralenterugval van 49%.
De vraag is natuurlijk of we hier te maken hebben met correlatie of causaliteit.