Algen. De pest van aquaria. Telkens we de perfecte aquascape hebben, komt er na verloop van tijd wel een lelijke vlek alg te voorschijn. Koralen die eindelijk mooi groeien? Algen. Toch zijn ze an sich niet slecht voor een aquarium. Integendeel. Maar als je toch de overvloed aan algen wil bestrijden, vergeet dan de chemische middeltjes en het manuele verwijderwerk. Neem een voorbeeld aan Paul Baldassano, die de algen bestrijdt met… algen.

Algen met algen bestrijden. Een vreemde werkwijze zou je denken. Toch zit er logica achter de krankzinnigheid van Baldassano. Algen teren immers op een overschot aan voedingsstoffen in het aquarium. Maar van zodra deze overschotten op zijn zullen ze niet meer groeien. Soms verdwijnen ze compleet. “Algen komen en gaan in cyclussen,” schrijft Baldassano. “Soms krijg ik voor enkele maanden algen in mijn bak en dan gaan ze weer weg voor drie of vier jaar. Als je lang genoeg een aquarium houdt, dan zul je deze cyclussen opmerken.”
Hoewel algen door velen – ok, laten we eerlijk zijn: door iedereen – als een pest gezien wordt, zijn het best nuttige organismen. Ze verwijderen chemicaliën, maken zuurstof aan en geven enkele gezonde voedingsstoffen af aan het water. Algen zijn dus top. Het enige waar we een probleem mee hebben is de locatie van de algen. Want groeien ze niet altijd net tussen de koralen? Daar waar juist het pronkstuk van de bak staat?
Gelukkig is er een manier om de algen naar een gepaste locatie te lokken. Als je weet dat de groene pest van veel licht, snel stromend water en veel voedingsstoffen houdt, dan kan je hun voorkeuren uitspelen tegen henzelf. De meeste mensen gebruiken hiervoor een refugium. Deze tweede bak die aangesloten is op het aquarium bevat alle technische apparaten van het aquarium. In deze bak is er vaak plaats voor een extra compartiment. Het compartiment kan zo ontworpen worden zodat het water er extra snel stroomt. Zet er nu een sterke lamp op en klaar is kees: de algen beperken zich tot het refugium. Maar wat als je net zoals mij geen refugium hebt? Probleem.
Doe-het-zelf
Of toch niet, want Baldassano bedacht een manier om de techniek toch te gebruiken in bakken die geen refugium hebben. Hij bouwde een soort van trog, gemaakt uit een PVC kader van 10 x 10 cm. Hij zaagde het kader doormidden en zorgde ervoor dat de uitstroom van zijn skimmer over de trog ging. Deze ligt ietwat hellend, waardoor het water terug in de bak stroomt. In de ondiepe trog – hij is zo’n 1,5 cm diep – ligt een verwijderbaar stuk mesh. Wanneer er nu algen in Baldassano’s bak groeien, verschijnen ze enkel nog in de trog. Hij kan ze er makkelijk uithalen, zonder enig gebruik van chemische middelen, algenetende vissen of handenarbeid.
Paul Baldassano is al aquarist sinds de jaren 50. Hij heeft twee aquarium-gerelateerde patenten en schrijft voor Saltwatersmarts. Zijn huidige aquarium draait sinds 1971. Hij is SCUBA gekwalificeerd en een Vietnamveteraan.