Wetenschappers van het Monterey Bay Aquarium Research Institute hebben in de diepzee ten westen van Noord-Amerika vier nog onbekende vleesetende sponzen gevonden. De onderzoekers hebben nog verschillende andere ontdekkingen gedaan en geloven dat er nog veel meer te vinden is.
De sponzen maken gebruik van kleine weerhaken die kleine prooien zoals amphipods en copepods, maar ook grotere garnalen kunnen vangen. Eens gevangen gebruikt de spons speciaal aangepaste cellen om de prooi te omwikkelen en te verteren. Vreemd, want een spons heeft geen verteringsstelsel.
Met een uiterlijk als een harige tak hebben de sponzen alvast de geschikte looks voor een goedkope B horrorfilm. De onderzoekers beschreven tot nu toe vier sponzen: Asbestopluma monticola, Abestopluma rickettsi, Cladorhiza caillieti en Cladorhiza evae. Wetenschappers vermoeden dat verschillende van de gevonden sponzen gebruik maken van chemosynthese, een proces waarbij organismen methaan-etende bacteriën verorberen.
De mensen van het onderzoeksinstituut stellen vast dat de gevonden sponzen overeenkomen met eerder gevonden fossielen die 200 miljoen jaar oud zijn. Ondertussen hebben ze nog verschillende andere soorten gevonden en meegenomen om te determineren.