Nieuwe vis naar Obama vernoemd

Een pas ontdekte soort Tosanoides anthias krijgt de wetenschappelijke naam Tosanoides sp. ‘Obama’. De president krijgt de eer onder meer omwille van zijn inspanningen met betrekking tot natuurconservatie. Het dier werd tijdens Obama’s bezoek aan het Midway-atol gepresenteerd aan de president.

Tosanoides sp. 'Obama' © Richard Pyle/Bishop Museum and NOAA via AP

Tosanoides sp. ‘Obama’ © Richard Pyle/Bishop Museum and NOAA via AP

Richard Pyle en Brian Greene ontdekten het dier pas op de vijfde juni van dit jaar. Pyle herkende een onbekende school vissen in het pas vergrote Papahanaumokuakea marine nationale monument. Het eerste mannelijke exemplaar werd voor de kust van Kure Atoll gevangen. Een vrouwelijk exemplaar volgt enkele dagen later, 250 kilometer van Kure.

De anthias komt voor op een diepte van honderd meter, in de mesophotische zeelaag. Het dier heeft gelobte rug- en aarsvin. Het dier is zalmroze, met een gele staart, en hier en daar een gele markering. De rugvin heeft een gele vlek, die de ontdekkers doet denken aan Obama’s oude campagnelogo.

De anthias is de eerste Tosanoides die buiten Japanese wateren gevonden wordt. De Hawaiiaanse eilanden zijn de meest geïsoleerde stukken land in de wereld. Dit kan verklaren waarom het dier zo morphologisch anders is dan soortgenoten elders.

Leave a Reply