Heilige graal van grote witte haai gevonden

Wetenschappers hebben na jaren zoeken eindelijk de broedplaats van de grote witte haai gevonden. De bijna mythische dieren planten zich voort aan de kust van Long Island, Amerika.

Wetenschappers rusten een witte haai uit met een zendertje © Ocearch

Wetenschappers rusten een witte haai uit met een zendertje © Ocearch

Het gaat om de Noord-Atlantische populatie. Chris Fisher, de stichter van Ocearch – het instituut dat de ontdekking deed – meent dat dit “waarschijnlijk de belangrijkste ontdekking die we ooit hebben gedaan in de oceaan” is. En die stelling houdt steek.

Met de kennis die we nu hebben kunnen we de dieren beter beschermen. De grote witte haai werd eerder al door de International Union for the Conservation of Nature als kwetsbaar geklasseerd.

Wetenschappers zijn ondertussen druk bezig met het taggen van de dieren met een GPS-zender. Deze toont de locatie van de haaien van zodra ze lang genoeg aan de oppervlakte komen. Een interactieve map toont het publiek dan waar precies een witte haai te vinden is.

Tijdens het uitrusten van de haaien met een zendertje, nemen de onderzoekers ook bloed- en weefselstalen. Ze meten, en bepalen het geslacht van de dieren. Er werden al enkele kleinere exemplaren gevangen, waaronder een jong van slechts twintig kilogram.

De grote witte haai, Carcharodon carcharias, kan tot zes meter lang worden, en 2000 kilogram wegen.

Leave a Reply