Dode walvissen zitten vol met afval

Maar liefst 29 potvissen spoelden vorige week aan op het Noordzee Eiland in Duitsland. Wetenschappers voerden een autopsie uit, en ontdekten dat de dieren zich vol vraten met plastic en andere rommel.

Een aangespoelde potvis © AFP

Een aangespoelde potvis © AFP

Volgens het Nationale Park Waddenzee in Sleeswijk-Holstein hebben de meeste van de aangespoelde dieren een maag vol plastic. Opvallend is dat wetenschappers een dertien meter lang vissersnet, en een zeventig centimeter groot stuk plastic, afkomstig van een wagen, terugvinden in een walvismaag.

De potvissen denken dat ze voedsel, zoals hun geliefde inktvis, binnen slikken, maar niets is minder waar. Het plastic verzamelt zich in de maag, tot de dieren sterven. Wereldwijd drijft er zo’n 8 miljoen ton plastic in de zee.

Hoewel de grote stukken plastic die teruggevonden werden in de magen van de dieren onrustwekkend is, moet er ook aandacht besteed worden aan de kleinere vervuiling. Micro-plastics zijn wereldwijd verspreid, en behalen een grootte van luttele millimeters tot enkele centimeters. Deze worden door veel meer dieren ingeslikt, waaronder zelfs koralen.

Het is niet de eerste keer dat er zulke vervuiling in de magen van aangespoelde dieren wordt teruggevonden. In 2011 werd er nog een jonge walvis voor de kust van Mykonos, Griekenland, teruggevonden. Meer dan honderd plastic zakken en ander afval werd er in de maag teruggevonden.

Leave a Reply