Review: ledverlichting van Belgische makelij

Het gebeurt niet vaak dat er een nieuw bedrijf zich waagt op de ledmarkt. Wanneer het dan ook nog een Vlaams bedrijf is, valt onze broek helemaal af. Aquariumhandel Hustinx Aquaristiek in Hasselt brengt hun eigen ledmodule op de markt. Zeewaternieuws testte de tweede versie. 

Het pakket bevat alles wat je nodig hebt om van slag te gaan © Jannes Zwaenepoel

Het pakket bevat alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan © Jannes Zwaenepoel

De Aquamania ledarmaturen worden door Vlaamse handen in Zonhoven gemaakt. Een pluspunt, want zoals iedereen weet, klopt het gezegde “wat je zelf doet, doe je beter” meestal wel. Hustinx Aquaristiek brengt meteen twee modellen op de markt: de 30 en de 80 Watt versie. Beiden maken uitsluitend gebruik van Cree LEDs.

Zeewaternieuws kon de hand leggen op een 80 Watt module van de tweede generatie. Deze nieuwe versie heeft tal van verbeteringen. Zo zijn er enkele foutjes uit de software gehaald, werd de acryl beschermingsplaat bijgewerkt, en de laatste details opgesmukt.

De ledmodule laat zich kenmerken door een bijzonder strak uiterlijk. Met behulp van vier meegeleverde plastic poten steunt de module op twee metalen baren. Dit kader is bovendien uitschuifbaar, zodat aquaria tot 77 cm er gebruik van kunnen maken. Grotere aquaria kiezen best voor de bijgeleverde ophangkit.

Flexibel genot

De Cree LEDs stoten alle nuttige kleuren voor de gezondheid van koralen uit © Jannes Zwaenepoel

De Cree LEDs stoten alle nuttige kleuren voor de gezondheid van koralen uit © Jannes Zwaenepoel

De Aquamania modules zijn volledig programmeerbaar. Dit houdt in dat er een onweers- en wolkeneffect is, dat bovendien prachtig overgaat, zonder felle, verschrikkende flitsen. Een bijgeleverde draadloze controller zorgt voor een makkelijke bediening.

Gebruikers kunnen verschillende lichtintensiteiten programmeren. Als je een aanpassing wil maken, is dit eenvoudig te doen. Een bijkomend LCD scherm met drie bijhorende knoppen zit geïntegreerd in de module zelf. Met een test-knop op de controller kan het lichtprogramma razendsnel doorlopen worden, om te zien of alles goed werkt.

Voor écht grote aquaria is het mogelijk om meerdere modules aan elkaar te schakelen. Dit kan met behulp van een standaard internetkabel. De controller zal dan op alle modules tegelijk werken.

De modules zijn bovendien leverbaar in een zoet- en zeewater versie.

Eén enkele ventilator houdt de module koel © Jannes Zwaenepoel

Eén enkele ventilator houdt de module koel © Jannes Zwaenepoel

Kwalitatief karakter

Het moet gezegd zijn. Deze ledmodule ademt kwaliteit uit. Het hele pakket maakt gebruik van kwalitatieve onderdelen. Het begint bij een degelijke verpakking. Elk onderdeel is individueel verpakt, met voldoende beschermingsmateriaal voor de belangrijkste onderdelen.

Natuurlijk vormen de Full Spectrum Cree-LEDs het kloppende hart. Maar ook het gebruikte aluminium, in geanodiseerd zwart, geeft een extra toets. De geïntegreerde ventilator is nagenoeg geruisloos. Deze modules zijn zoals we al eerder gezegd hebben, in Vlaanderen gemaakt. Dit is een belangrijk punt. De Vlaamse economie kan immers wel een opkikkertje gebruiken. We kunnen dan ook alleen maar toejuichen dat er bedrijven zijn die nog durven beginnen aan zulke onderneming.

De Aquamania ledmodules worden per tien geproduceerd. De 30 Watt versie kost 395 euro, de 80 Watt versie 525. Tot nu toe enkel te koop bij Hustinx Aquaristiek in Hasselt, maar daar kan snel verandering in komen.

De module boven een aquarium © Jannes Zwaenepoel

De module boven een aquarium © Jannes Zwaenepoel

Leave a Reply